Index Opties

Opties & Derivaten Handel in opties Strategie & Educatie
Wat is de handel in indexopties en hoe werkt het?

Indexopties zijn financiële derivaten die gebaseerd zijn op aandelenindexen zoals de S&P 500 of de Dow Jones Industrial Average. Indexopties geven de belegger het recht om de onderliggende aandelenindex gedurende een bepaalde periode te kopen of te verkopen. Aangezien indexopties gebaseerd zijn op een grote korf van aandelen in de index, kunnen beleggers hun portefeuilles gemakkelijk diversifiëren door ze te verhandelen. Indexopties worden bij uitoefening in contanten afgewikkeld, in tegenstelling tot opties op afzonderlijke aandelen waarbij het onderliggende aandeel bij uitoefening wordt overgedragen.

Indexopties worden voor de uitoefening ervan geklasseerd in Europese en niet in Amerikaanse stijl. Opties met een Europese stijl kunnen alleen worden uitgeoefend op het moment van expiratie, terwijl Amerikaanse opties te allen tijde kunnen worden uitgeoefend tot het moment van expiratie. Indexopties zijn flexibele derivaten en kunnen worden gebruikt om een aandelenportefeuille bestaande uit verschillende individuele aandelen af te dekken of om te speculeren over de toekomstige richting van de index.

Beleggers kunnen gebruik maken van talrijke strategieën met indexopties. De eenvoudigste strategieën zijn het kopen van een call of een put op de index. Om in te zetten op het niveau van de index die stijgt, koopt een belegger een calloptie. Om de tegenovergestelde inzet op de dalende index te doen, koopt een belegger de put-optie. Verwante strategieën zijn het kopen van bull call spreads en bear put spreads. Een bull-call spread houdt in dat men een call-optie koopt tegen een lagere uitoefenprijs en vervolgens een call-optie verkoopt tegen een hogere prijs. De bear put spread is precies het tegenovergestelde. Door een optie verder uit het geld te verkopen, geeft een belegger minder uit aan de optiepremie voor de positie. Deze strategieën stellen beleggers in staat om een beperkte winst te realiseren als de index omhoog of omlaag gaat, maar minder kapitaal riskeert als gevolg van de verkochte optie.

Beleggers kunnen putopties kopen om hun portefeuilles af te dekken als een vorm van verzekering. Een portefeuille van individuele aandelen is waarschijnlijk sterk gecorreleerd met de aandelenindex waar hij deel van uitmaakt, wat betekent dat als de aandelenkoersen dalen, de grotere index waarschijnlijk afneemt. In plaats van het kopen van putopties voor elk individueel aandeel, wat aanzienlijke transactiekosten en premies vereist, kunnen beleggers putopties op de aandelenindex kopen. Dit kan het verlies van de portefeuille beperken, aangezien de putoptieposities aan waarde winnen als de aandelenindex daalt. De belegger behoudt nog steeds opwaarts winstpotentieel voor de portefeuille, hoewel de potentiële winst wordt verminderd met de premie en de kosten voor de putopties.

Een andere populaire strategie voor indexopties is de verkoop van gedekte calls. Beleggers kunnen het onderliggende contract voor de aandelenindex kopen en vervolgens callopties verkopen tegen de contracten om inkomsten te genereren. Voor een belegger met een neutraal of bearish zicht op de onderliggende index kan de verkoop van een calloptie winst opleveren als de index zijdelings hakt of daalt. Als de index blijft stijgen, profiteert de belegger van het bezit van de index, maar verliest hij geld op de verloren premie van de verkochte call. Dit is een meer geavanceerde strategie, aangezien de belegger de positiedelta tussen de verkochte optie en het onderliggende contract moet begrijpen om de omvang van het risico volledig te kunnen bepalen.